Poul Due Jensens Fond bygger i samarbejde med den amerikanske NGO Water Mission verdens største soldrevne vandsystem til tre flygtningelejre i det nordvestlige Tanzania. Det storstilede projekt skal sikre rent drikkevand til flere end 250.000 flygtninge fra Tanzanias nabolande D.R. Congo og Burundi.
Fra 50.000 til 250.000
Den såkaldte Nyarugusu flygtningelejr i det nordvestlige Tanzania blev bygget til at tage imod 50.000 congolesiske flygtninge i 1997, men lejren er siden vokset til at blive en af de største i verden. Senest har politiske uroligheder i nabolandet Burundi i 2015 forårsaget en stor tilstrømning af flygtninge til Nyarugusu og de tilstødende nabolejre, der nu sammenlagt tæller flere end 250.000 flygtninge.
De eksisterende vandsystemer er stærkt underdimensionerede og forældede, og kan ikke længere følge med det voksende behov i lejrene.
“
Projektet erstatter et dieseldrevet vandsystem med soldrevne pumpesystemer, som drives af solenergi næsten 100 procent af tiden, og derved giver bedre forsyningssikkerhed og store besparelser på lejrenes bekostelige dieselforbrug.
Fakta: Tanzanias flygtningelejre
De tre flygtningelejre Nyarugusu, Nduta, and Mtendeli ligger i Tanzanias nordvestlige Kigoma provins langs grænsen til nabolandet Burundi.
Vandprojektet i Nyarugusu og de tilstødende lejre finansieres af Poul Due Jensens Fond og implementeres af den amerikanske NGO Water Mission i samarbejde med FN´s Flygtningehøjkommissariat UNHCR og Tanzanias regering.
Projektet forventes at stå færdigt i 2019.
Tekst: Hjalte Zacharewicz, Verdens Bedste Nyheder