17. Aug. 2020
Flemming Konradsen er professor i Global Sundhed ved Københavns Universitet og sidder i bestyrelsen for Poul Due Jensens Fond. I et nyt podcast kan du få et indblik i hans viden om coronavirus og den betydning vores individuelle adfærd har for hvordan vi overvinder den.

Hvad ved vi egentlig om Corona? Hvornår kommer der en vaccine? Hvordan går det herhjemme? Hvad sker der ude i verden, og hvor godt er vi egentlig rustet til at stå COVID-19 pandemien igennem? Hvem klarer det bedst, og hvad kan vi selv gøre for at undgå smitte?

Det og meget mere kan du blive klogere ved at lytte til samtalen mellem professor Flemming Konradsen og Fondens kommunikationsspecialist, Anne Bisgaard Christensen.

Lande som Sydkorea har fra begyndelsen været meget dygtige til at opbygge testkapacitet og inddæmme epidemien. Det er lande som har været vant til at håndtere epidemier. I dag har vi i vores del af verden fået meget bedre styr på vore inddæmningsstrategier, men vi var ikke så velforberedte.
Flemming Konradsen, professor i Global Sundhed, KU

Nedlukninger rammer de fattigste

Undervejs i samtalen berører vi også situationen i slumområder i udviklingslande, hvor nedlukninger og hjemmeisolation ikke er en reel mulighed.

“Vi stiller en milliard mennesker i verdens slumområder i en meget vanskelig situation ved at bede dem blive hjemme. Når vores nødhjælp slipper op, står valget mellem at udsætte sig selv for smitte eller at dø af sult. Og så vælger de naturligvis det første,” forklarer Flemming Konradsen.

Fonden har, bl.a. gennem et nyt Community Grant, bidraget til nødhjælpspakker til udsatte befolkningsgrupper. Læs mere

Beskyt sundhedssystemerne og sæt hygiejne i centrum

Flemming Konradsen forklarer også, hvordan verdenssamfundet bør prioritere  sine indsatser for at vi sammen kan vinde over ikke bare corona, men også alle de andre sygdomme som truer.

“Om det gælder ebola, kolera, dengue-feber eller COVID-19, så skal vi sætte ind med alt hvad vi kan for at beskytte sundhedssystemerne, så alle de andre programmer, fx vaccinationsprogrammer og familieplanlægning kan fortsætte. Hvis folk bliver væk af frygt for at blive smittet, kan det skabe endnu større skade,” forklarer han.

Derudover slår professoren et ekstra slag for vores alle sammens ansvar for at bidrage til at holde sygdomme i ave ved fortsat at bidrage til at opretholde god hygiejne:

Det der er så vanskeligt, det er at vores egen personlige risiko er forsvindende lille, men hvis vi ganger den adfærd med 5,5 millioner, så bliver det en reel risiko, som kan måles i antal nye tilfælde. Vi skal vænne os til at gøre noget, ikke bare for at beskytte os selv, men for hele befolkningen. Det betyder noget, når vi er 5,5 millioner, der holder fast!
Flemming Konradsen, professor i Global Sundhed, KU

Fonden har bidraget til en række tiltag for at styrke sundhedssystemerne, eksempelvis donation af visirer til sundhedspersonale og forskellige forskningsprojekter der skal hjælpe myndighederne med beslutningsstøtte og kortlægge verdens coronaforskning.

Bliv klogere

Der findes meget mere materiale om emnet, hvis du er interesseret i at lære mere:

Hør desuden P1’s debatprograms paneldebat om fordeling af vacciner (Verden ifølge Gram 23. februar 2021)