08. Feb. 2023
DIF’s beskæftigelsesinitiativ for jobsøgende soldaterveteraner leverede i 2022 hele 33 match mellem veteraner og virksomheder over hele landet. For Henrik Andersen og Michel Riis blev Veteran Match starten på et nyt arbejdsliv med øget livskvalitet.

Kombinationen af idrætsaktiviteter og jobsamtaler på en sportsarena hjalp i efteråret 33 jobsøgende soldaterveteraner på vej mod beskæftigelse. Sådan lyder resultaterne fra seks jobmatch-dage, der i september og oktober 2022 blev afviklet landet over som en del af DIF Soldaterprojekts Veteran Match, der favner over en sportslig hyldest af danske veteraner og et ambitiøst beskæftigelsesinitiativ.

I alt mødte 80 soldaterveteraner – heraf størstedelen med fysiske eller psykiske skader fra deres militære udsendelser – op på jobdagene på tværs af landsdele, og af dem har 33 veteraner efterfølgende haft opfølgende jobsamtaler og møder med arbejdsgivere defineret som et match. Det er konklusionen efter den endelige monitorering pr. 1. februar 2023.

De 33 match svarer til en matchprocent på lige over 40 procent fordelt på jobdagene i Viborg, Aalborg, Odense, Aarhus, Ringsted og København, hvoraf størstedelen blev matchet i hovedstadsområdet.

Jobmatch-dagene blev afviklet i et tæt samarbejde mellem DIF Soldaterprojekt, kommunale jobkonsulenter og veterankoordinatorer samt lokale elitesportsklubber, der stillede faciliteter og erhvervsnetværk til rådighed. Ambitionen med initiativet er at matche arbejdsgivere med alle typer veteraner, hvoraf de skadede kan have svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet efter deres udsendelser.

Øget livskvalitet

”Jeg har fået noget at stå op til. Det har løftet min livskvalitet markant,” siger 44-årige Michel Riise, der efter fire år hjemme sikrede sig et skånejob hos anlægsgartner Buus A/S under Veteran Match i Aalborg. Michel Riis har nu været i beskæftigelse siden november, og det har givet langt mere glæde og indhold i dagligdagen.

Veteran Henrik Andersen (tv) sammen med veteran og arbejdsgiver Chris Breum i samtale med Morten Stig Christensen fra DHF på jobmatch-dagen i Ringsted i september.

Veteran Henrik Andersen (tv) sammen med veteran og arbejdsgiver Chris Breum i samtale med Morten Stig Christensen fra DHF på jobmatch-dagen i Ringsted i september. Foto: Kristian Brasen

For veteran Henrik Andersen endte efterårets jobmatch-dag hos håndboldklubben TMS Ringsted ligeledes med en ansættelse. Henrik Andersen var allerede i job inden jobmatch-dagen i Ringsted, men ledte efter en virksomhed, der i højere grad kunne tage højde for hans skadede ryg. Han blev matchet med Emballeringsvirksomheden Vangby A/S.

”Jeg har mødt mange lukkede døre, når jeg selv har søgt flexjob, men Veteran Match gav mig en mulighed for at mødes med lokale og fleksible virksomheder, og det endte med et job. Det har givet mig et kæmpe overskud,” fortæller Henrik Andersen.

Også i Viborg, Aarhus, København og på Fyn fik veteraner en indgang til arbejdsmarkedet via Veteran Match. Ligesom i Ringsted er flere af de matchede veteraner herfra nu ude på arbejdsmarkedet, om end det ikke er alle, der efter opfølgende samtaler endte med en ansættelse.

”Det er fantastisk at konstatere, at vi trods en historisk lav arbejdsløshed i 2022 og en voldsom inflation lykkedes med at hjælpe jobsøgende veteraner på vej mod beskæftigelse via idrættens engagement og erhvervsnetværk,” siger Frans Hammer, næstformand i DIF og medlem af styregruppen bag Veteran Match.

”Ikke alle match endte med en ansættelse, men med Veteran Match har vi givet veteranerne et værdifuldt netværk og en platform til at komme ind på arbejdsmarkedet. Det er vi både glade og stolte over,” fortsætter Frans Hammer.

Boost til idrætstilbud for skadede veteraner

Udover seks jobdage bød Veteran Match-kampagnen på 35 fodbold-, håndbold- og ishockeykampe i henholdsvis 3F Superliga, HTH Herreligaen og Metal Ligaen, hvor danske veteraner blev hyldet og anerkendt for deres indsats under militære operationer.

DIF's Veteran match banner på ishockeybanen

I september 2022 afviklede DIF Soldaterprojekt sammen med klubber fra 3F Superligaen, HTH Herreligaen og Metal Ligaen kampe, hvor danske krigsveteraners indsats i globale brændpunkter hyldes og anerkendes. Foto: Henning Bagger

Her spillede en stor del af klubberne i særlige Veteran Match-spillertrøjer, som efterfølgende blev bortauktioneret til fordel for DIF Soldaterprojekts Safe Zone idrætsfællesskaber målrettet skadede veteraner. I alt genererede Veteran Match 432.700 kroner, som går direkte til drift og styrkelse af DIF Soldaterprojekts Safe Zones, som blandt meget andet består af cykling, svømning, ishockey og diverse aktivitetscamps. I alt administrerer DIF Soldaterprojekt 40 Safe Zones over hele landet.

I 2023 afvikles Veteran Match igen med både hyldestkampe og jobinitiativer målrettet skadede og ledige veteraner. Sideløbende arbejder DIF på at udvide beskæftigelsesmodellen fra Veteran Match til også at hjælpe unge ledige i job. Det skal ske med initiativet ’Idrætten skaber beskæftigelse’, som du kan læse mere om her.