Mere end 45.000 unge danskere står i dag uden for uddannelses- og arbejdsfællesskabet. Denne samfundsmæssige knude vil DIF binde op inspireret af modellen fra Veteran Match-konceptet, hvor ledige veteraner hjælpes i job via tæt samarbejde mellem professionelle sportsklubbers erhvervsnetværk og kommunale jobkonsulenter.
Kickstart med seminar i Bjerringbro
Et stort skridt blev taget i oktober, hvor DIF og Poul Due Jensens Fond havde inviteret ledende repræsentanter fra kommuner, fonde og toppen af dansk idræt til seminar i Grundfos-hovedkvarteret i Bjerringbro. Her var der oplæg, interviews og paneldebatter om, hvordan kommuner, virksomheder og sportsklubber kan spille sammen om at hjælpe en udfordret målgruppe videre i tilværelsen.
Blandt oplægsholderne var svenske Karin Heri, der indtil for nylig var Head of Sustainability and Social Responsibility i fodboldklubben Malmø FF. Over otte år var Karin Heri med til at hjælpe op mod 400 lokale borgere i beskæftigelse via Malmø FF’s erhvervsnetværk i tæt samarbejde med Malmø Kommune. Der var også input fra Lee Doyle, CEO i Brentford Community Sports Trust. I 34 år har Lee Doyle arbejdet med socialt arbejde i London-klubben, hvor omfanget af indsatsen er skaleret massivt op i takt med klubbens sportslige succes.
– Brentford FC var i en sportslig bølgedal, men vi startede i det små med et partnerskab med lokale skoler, hvor vi tilbød børn fodboldtræning til en lavere pris. Vi havde et sponsorat på 10.000 pund, som blev matchet med et tilsvarende beløb i offentligt tilskud. Da vi lancerede Brentford Community Sports Trust tre år senere, havde vi en omsætning på en million pund og 22 deltidsansatte, forklarede Lee Doyle.
Endelig var der besøg fra Liverpool FC Foundation. CEO Matt Parish gav et indblik i, hvordan Liverpool FC arbejder aktivt med at gøre en forskel i lokalmiljøet, og at investeringen i socialt arbejde både giver menneskelige og økonomiske afkast; sidstnævnte i form af øgede sponsorater.
– I dag kan vi dokumentere, at hver pund investeret i det sociale arbejde giver et ’return on investment’ på 16 pund, lød det fra Matt Parish, der ser et stort potentiale i at videreudvikle formatet fra Veteran Match, hvor veteraner inviteres til jobmatchdage i uformelle omgivelser ude på sportsstadions.
– Der er sjovere på stadion end på jobcenteret, påpegede han og roste, at Veteran Match-indsatsen er effektueret på tværs af fodbold, ishockey og håndbold.
Systemisk indsats
Poul Due Jensens Fond ser frem til også at være med i et historisk dansk beskæftigelsesinitiativ for ledige unge i Danmark.
– Mange sportsklubber gør en indsats for at række ud til udsatte unge i det omgivende samfund, men der er potentiale til at løfte både metoder og resultater. Fonden ønsker at samle alle de gode kræfter i en mere koordineret indsats for at lykkes med at få udsatte grupper i samfundet med i fællesskabet og ind på arbejdsmarkedet, siger direktør for Poul Due Jensens Fond, Kim Nøhr Skibsted.
I 2023 fortsætter arbejdet med at skabe hele det fundament, der endegyldigt kan få ’Idrætten skaber beskæftigelse’ udover rampen.