12. Mar. 2019
Det blev en festdag, da professor Domenico Zito efter to års hårdt arbejde endelig kunne åbne universitetets nye Wireless Transceiver Research Lab. Laboratoriet lægger grunden til at der fremover kan laves vigtig forskning og uddannelse inden for trådløs teknologi.

Gæsterne fik en rundvisning i det nye laboratorium efter den officielle åbning med taler af bl.a. fondsdirektør Kim Skibsted, Poul Due Jensens Fond, og professor Sven Mattisson fra Ericsson Research, som gav en introduktion til sit arbejde med at udvikle BlueTooth-teknologien for 20 år siden samt fremtidige perspektiver for den femte generation af trådløs kommunikation (5G).

Fondens programchef for forskning, Poul Toft Frederiksen, inspicerer de avancerede instrumenter. Bag ham professor Zito.

Laboratoriet er udstyret med avanceret måleudstyr fra bl.a. Keysight Technologies (tidl. Agilent/HP), som skal gøre forskerne i stand til at verificere funktionen af den avancerede elektronik, som de designer. Det skal naturligvis også bruges til at uddanne fremtidige civilingeniører til erhvervslivet.

Fra venstre: Giovanni D’Amore, Keysight Technologies, prof. Sven Mattisson, Ericsson Research, prof. Domenico Zito, Institut for Ingeniørvidenskab, programchef Poul Toft Frederiksen, Poul Due Jensens Fond, institutleder Thomas Skjødeberg Toftegaard, Institut for Ingeniørvidenskab og docent Jens Kargaard Madsen, Institut for Ingeniørvidenskab

Vigtig forskning

I dag er der flere mobilabonnementer på jorden end der er mennesker, og væksten inden for trådløs kommunikation skal derfor findes i kommunikation mellem maskiner og ting (Internet of Things). Det betyder at mængden af data som skal flyttes fortsat stiger eksponentielt og skaber behov for at udnytte flere forskellige frekvenser. Professor Zitos forskning kan udnytte nye frekvensbånd, hvor der er plads til den øgede kommunikationsmængde.

Selvom laboratoriet først står færdigt nu, har professor Zito allerede opnået en række fine resultater. Det kan du bl.a. læse om i dette interview i fondens årsskrift for 2018.

Forskningsstøtte

Fonden støtter udvalgte forskningsområder inden for natur- og ingeniørvidenskab.