I Mads Albertsens laboratorium på instistut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet har forskerholdet for nylig rundet et skarpt hjørne: 100.000 positive coronaprøver er gennem det sidste år blevet sekventeret og arvematerialet er blevet kortlagt for at følge med i de forskellige varianters udbredelse.
Laboratoriet blev oprindelig etableret med støtte fra Poul Due Jensens Fond for at kortlægge Danmarks mikroflora, men da COVID-19 ramte i marts 2020, blev laboratoriet i stedet en vigtig brik i kampen mod pandemien:
“Poul Due Jensens Fond lod os uden tøven flytte alle midler og 10 folk fra vores store MicroFlora Danica projekt til “Corona Danica” – med beskeden om at det var en ‘borgerpligt’ at hjælpe til hvis vi kunne,” forklarer Mads Albertsen i et opslag på LinkedIn.
Laboratoriet har leveret store mængder data til det danske COVID-19 genom-konsortie og dermed været med til at sikre at sundhedsmyndighederne havde korrekte data at basere sine beregninger på.
Imponeret statsminister
Statsminister Mette Frederiksen fik i sidste uge lejlighed til at besøge laboratoriet og personligt takke forskerholdet, som har præsteret helt ud over det sædvanlige.
“Jeg er totalt imponeret,” forklarede hun under besøget.
Statsministeren talte undervejs med flere af medarbejderne i laboratoriet, som bl.a. gav en introduktion til:
- Hvad der sker fra man bliver testet positiv for corona og til prøven gøres klar til sekventering;
- Prøveforberedelsen og selve læsningen af det genetiske materiale fra coronavirus-prøverne;
- Analyser af resultaterne fra laboratoriets data og rapportering til Statens Serum Institut og resten af verden.