Klima og vand er tæt forbundet. Klimaforandringerne skaber større risiko for tørke og oversvømmelser. Oversvømmelser medfører ofte indtrængning af saltvand, hvilket forøger jordens indhold af salt, mindsker mængden af ferskvand, og bidrager til at ødelægge planter, der ikke kan tåle saltet. Problemstillingen er omdrejningspunktet for det projekt, som har sendt Liv og Anne fra 2.g på Egå Gymnasium videre fra Unge Forskere til Stockholm Junior Water Prize, hvor de kan glæde sig til at blive del af et stærkt fællesskab med unge fra hele verden, der også interesserer sig for at løse verdens vandudfordringer.
De teoretiske overvejelser i projektet er grundige, og forskningsspørgsmålet er yderst relevant. Projektgruppen forklarer i deres rapport, hvordan salt påvirker planter, og beskrive hvorfor nogle planter har en større salttolerance end andre. De foreslår at man kan genmodificere planter og derved øge deres salttolerance, så de kan tåle højere havvand hvorved vi bedre kan sikre fødevareproduktion i en forandret verden.
I projektet har de desuden medtaget forskellige eksperimentelle forsøg, som de har udført for at undersøge planters og jordens respons på høje saltkoncentrationer. Gruppen nævner desuden muligheden for at anvende salttolerante planter i vertikalt landbrug for derved at reducere behovet for ferskvand til fødevareproduktion.
Stærkt felt af vand- og klimaprojekter
Fondens jury har i år bemærket at der var flere rigtig gode projekter med i feltet, og derfor har det heller ikke været helt let at vælge, hvem vi skulle sende videre. Fonden vil derfor gerne takke de mange unge som har valgt at fokusere på vand- og klimaproblematikker og særligt fremhæve følgende “runner-up”-projekter:
- Dråbens lyd, hvor Theodor Sivager fra 3. g på HTX Roskilde har arbejdet med en en god og relevant problemstilling, nemlig hvordan vi kan skabe mere præcise klimamodeller.
- Brug af sekundavand, hvor Simon Nguyen, Sebastian Jensen og Peter Nguyen fra 2.g på Aarhus Gymnasium ser på optimeret brug af regnvand til toiletskyl i stedet for drikkevand.
Desuden håber Fonden at projekterne Giving wastewater a second chance, Muslingers indvirkning på iltsvind i de danske farvande, Skråvinklet fotokatalyse, Friction Free Energy og Mere Effektiv CO2-optagelse vender stærkt tilbage næste år.