22. Mar. 2021
I anledning af World Water Day annoncerer Poul Due Jensens Fond et omfattende millionsamarbejde med UNICEF. Målet er at sikre rent vand og sanitet til næsten 200.000 mennesker i udsatte regioner i Tanzania.

Flere end 1.42 milliarder mennesker – heriblandt 450 millioner børn – lever i områder med høj eller ekstrem høj risiko for mangel på vand. Det viser en netop offentliggjort analyse fra UNICEF. Det betyder, at et ud af fem børn verden over ikke har vand nok til at dække deres daglige behov. Et af de steder, der er hårdt ramt, er Kigoma-regionen i det vestlige Tanzania.

Her vil UNICEF og Poul Due Jensens Fond  i løbet de kommende tre år sørge for bæredygtig vandforsyning til knap 200.000 mennesker – heriblandt mange tusinde børn. Kigoma-regionen rummer flere udsatte landsbysamfund og huser desuden tre flygtningelejre med ca. 260.000 flygtninge. Indsatsen skal lykkes ved hjælp af nye teknologiske løsninger og ved at samarbejde tæt med regeringen i Tanzania.

Karen Hækkerup, Generalsekretær i UNICEF Danmark.

Karen Hækkerup, Generalsekretær i UNICEF Danmark. Foto: Sif Meincke

Generalsekretær i UNICEF Danmark, Karen Hækkerup, er begejstret for partnerskabet og glæder sig over den store forskel, det kommer til at betyde for børn i det vestlige Tanzania:

”Alle børn har ret til et sundt liv, hvor de ikke bliver syge af det vand, de drikker. Derudover kan vores fælles indsats være med til at begrænse uligheden mellem piger og drenge. Det er nemlig særligt unge piger og kvinder, der bliver sendt på lange vandringer efter vandforsyninger, det betyder i sørgeligt mange tilfælde, at pigerne ikke kan passe deres skole. Sådan skal det ikke være, og derfor glæder vi os meget til at starte det her vigtige projekt,” siger Karen Hækkerup.

Woman walking through green landscape, carrying empty buckets on her head

Det er især kvinder og piger som må bære byrden med at hente vand til husholdningen. Foto: Water Mission

Aldrig har det været mere tydeligt, hvor vigtigt det er med adgang til rent vand. Det gælder ikke kun herhjemme, hvor budskabet om at vaske hænder gentages hyppigt efter COVID-19-pandemiens indtog. Det gælder i særdeleshed også i verdens fattigste lande, hvor manglen på rent vand har konsekvenser, der ikke kun begrænser sig til spredning sygdomme og smitte, men påvirker hele lokalsamfunds muligheder for udvikling.

Alle børn har ret til et sundt liv, hvor de ikke bliver syge af det vand, de drikker.
Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF Danmark

Manglende vand, sanitet og hygiejne er blandt andet en af de største årsager til, at børn under fem år dør i udviklingslande.

Teknologi og samarbejde sikrer bæredygtighed

En del af målbeskrivelsen for samarbejdet er, at de nye løsninger skal være både langtidssikre og bæredygtige. Her bliver omdrejningspunktet soldrevne vandsystemer, som leverer drikkevand til landsbyerne. Desuden vil partnerne benytte den såkaldte tTem-teknologi, der er udviklet af forskere ved Aarhus Universitet. tTem-teknologien giver ved hjælp af elektromagnetiske impulser mulighed for at udpege de optimale steder at bore efter vand. Læs mere om tTEM her.

Hele arbejdet sker i tæt samarbejde med Tanzanias regering og de lokale myndigheder, der kommer til at spille en vigtig rolle for både udvikling og vedligehold af vandforsyningerne.

Poul Due Jensens Fond har allerede over de seneste fire år etableret 24 soldrevne vandsystemer i det vestlige Tanzania. De leverer hver dag vand til over 470.000 mennesker i og omkring Nyarugusu og Nduta flygtningelejrene, hvor UNICEF også er til stede.

Rekordstor satsning

Med en samlet planlagt donation på over 37 mio. kr. fordelt over de næste tre år bliver det nye vandprojekt i Kigoma-regionen det største enkeltstående projekt i Poul Due Jensens Fonds portefølje. Fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted har store forventninger til indsatsen:

”Når vi nu går sammen med UNICEF, kommer vi altså til at nå op mod 700.000 mennesker i Kigoma-regionen, som sikres adgang til rent drikkevand med bæredygtig teknologi. Det er noget, der virkelig kommer til at gøre en forskel. Vores håb er desuden, at vi sammen med UNICEF kan udbrede vores bæredygtige teknologi yderligere, ikke bare i Tanzania, men også til mange andre steder i verden”, siger fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted.

Handover ceremony at Zeze community, 2019

Kim Nøhr Skibsted (yderst til højre) ved den formelle overdragelse af Zeze’s soldrevne vandsystem til landsbyen i 2019. Foto: Poul Due Jensens Fond

Projektet i Kigoma-regionen omfatter etablering af nye -og renovering af eksisterende vandforsyninger, som fremover skal levere vand ved hjælp af energi fra solens stråler. UNICEF og Poul Due Jensens Fond ønsker herudover at opnå systemiske og langvarige forbedringer gennem tæt samarbejde med NGO’en Water Mission, som er specialiseret inden for implementering af soldrevne vandforsyninger.

Vores håb er, at vi sammen med UNICEF kan udbrede vores bæredygtige teknologi yderligere, ikke bare i Tanzania, men også til mange andre steder i verden.
Kim Nøhr Skibsted, fondsdirektør, Poul Due Jensens Fond

FAKTA om vand

  • Globalt lever 1.42 mia. mennesker i områder med høj eller ekstrem høj risiko for mangel på vand
    – herunder 450 millioner børn – svarende til hvert femte barn i verden
  • Over halvdelen af verdens befolkning har ikke adgang til sikre sanitetsforhold
  • 3 mia. mennesker har ikke mulighed for at bruge sæbe i forbindelse med håndvask
  • UNICEF skønner, at 1.300 børn under fem år hver dag mister livet på grund af diarré forårsaget af beskidt vand og dårlig sanitet og hygiejne
  • 206 millioner mennesker i verden må gå i over en halv time om dagen for at få vand til drikke og til at lave mad. Det er særligt unge piger og kvinder, der bliver sendt ud for at hente vand