10.000 børn og unge har ESA-astronaut Andreas Mogensen mødt, siden han i foråret begyndte sin tur rundt i Danmark. En tur, hvis formål er at give børn og unge indblik i, hvad det vil sige at være astronaut, og vække deres interesse for naturvidenskab, teknologi og rumfart.
– Jeg har altid selv været fascineret af eventyr og opdagelsesrejser, og rumfart er på mange måder en opdagelsesrejse. Jeg er glad at kunne inspirere børn og unge på samme måde, som jeg selv har haft rollemodeller som barn, siger Andreas Mogensen.
Turen rundt i Danmark sker på baggrund af Huginn-missionen til Den Internationale Rumstation, hvor Andreas Mogensen var kaptajn. Han har blandt andet lagt vejen forbi museer, uddannelsesinstitutioner og virksomheder og besøgte i efteråret 2024 Bjerringbro, hvor han var forbi Naturvidenskabernes Hus og Grundfos.
– Andreas Mogensen spiller en vigtig rolle i at inspirere børn og unge til at interessere sig for rummet. Han var selv fascineret af rummet, naturvidenskab og opdagelsesrejser som barn, og børn og unge kan spejle sig i den nysgerrighed og begejstring, han viser, når han møder dem, siger Maddy Tizar Hansson, projektleder for ESERO Danmark i Naturvidenskabernes Hus.
DM i elektronikfagteknik
Bag en rummission, som den Andreas Mogensen har været på, står mange mennesker, der har fået det til at lykkes. Blandt dem er danske rumfartsvirksomheder, hvor blandt andet unge lærlinge arbejder. Fire kommende elektronikfagteknikere og lærlinge i danske virksomheder dystede i september i DM i elektronikfagteknik, som blev afholdt i Naturvidenskabernes Hus i samarbejde med Metalindustriens Uddannelsesudvalg.
Andreas Mogensens rolle var at udråbe vinderen, som blev David Spicker Brun fra Aarhus Tech og lærling hos Terma. Til alle fire deltagere lagde han i sin tale vægt på vigtigheden af deres arbejde.
– I er alle dygtige, og I har klaret jer rigtig godt. Det er værd at fejre. I er alle gode forbilleder for andre unge. For der ligger en stor værdi i at være dygtig til sit arbejde – og det har I alle vist, at I er, sagde han, da vinderen var blevet udråbt.
Men det var ikke kun de fire lærlinge, der fik glæde af Andreas Mogensens besøg i Bjerringbro. Det gjorde 1200 skoleelever primært fra Viborg Kommunes skoler også. Eleverne fik indblik i astronautens seneste rummission, som sluttede i starten af 2024.
Naturfag og prisuddeling
Andreas Mogensen mødte ikke kun børn og unge på sin tur rundt i Danmark. I november var det lærere i grundskolen, der lyttede til hans fortællinger fra rummet, da han deltog online i en samtale med rumvirksomheden Aquaporin i Naturvidenskabernes Hus. Samtalen handlede om, hvordan vi genanvender væske i rummet og om Aquaporins vandrensningsteknologi, som Andreas Mogensen havde med og testede på sin seneste mission på Den Internationale Rumstation.
Senere samme uge lagde han igen vejen forbi Bjerringbro, nærmere bestemt Grundfos. Her var han keynote speaker til Grundfosprisen, som hædrer unge forskere. Prisen bliver uddelt af Poul Due Jensens Fond og har til formål at støtte forskning inden for det tekniske og naturvidenskabelige område.
Udpluk fra Andreas Mogensens Danmarkstur:
- Global Youth Climate Summit ved Klimatorium i Lemvig: Andreas Mogensen holdt oplæg online, hvor han fortalte gymnasieelever om sine oplevelser i rummet, og hvad det har affødt af perspektiver på vores blå planet. Til klimamødet arbejdede de unge med klima- og vandproblematikker.
- Overlevering af Dannebrog: I oktober besøgte Andreas Mogensen Science Museerne og Aarhus Universitet, hvor han overleverede det Dannebrog, han havde haft med på sin mission til Den Internationale Rumstation.