Lige siden hun som gymnasieelev i Brasilien blev opmærksom på menneskets rolle i ødelæggelsen af Amazonas’ regnskov, har DTU-professor Daniela Pigosso været passioneret omkring bæredygtighed.
I løbet af de første studieår som miljøingeniør på universitetet i Sao Paulo voksede der en frustration frem i hende, som gjorde hende tændt på at gøre mere end bare at afbøde miljøpåvirkningerne: Hun ville undersøge de underliggende årsager for at forhindre dem.
Gennem sit arbejdsliv har Daniela Pigosso opdaget, at bæredygtighedsinitiativer kan ende med at øge miljøpåvirkningen, hvis de ikke tager højde for ændringer i forbrugsadfærden.
Når folks huse f.eks. bliver isoleret bedre, kan beboerne ende med at skrue op for varmen og bare gå rundt i t-shirts, så energiforbruget i sidste ende ikke bliver mindre. Disse utilsigtede konsekvenser af forbrug og produktion kaldes reboundeffekter.
“Reboundeffekter underminerer ca. 47 pct. af alle potentielle gevinster ved bæredygtige teknologier, produkter og systemer,” forklarer Daniela Pigosso, der 6. november modtog årets Grundfospris for sin forskning.
Tværfaglig tilgang
Men hvordan sikrer vi, at de grønne løsninger ikke gør mere skade end gavn? Det undersøger Daniela Pigosso i Reboundless-projektet, der er finansieret af Det Europæiske Forskningsråd, i samarbejde med et tværfagligt team af ingeniører, systemmodellører og samfundsforskere.
Projektet er en naturlig forlængelse af hendes virke gennem de sidste 15 år, hvor Daniela Pigosso aktivt har hjulpet mere end 900 virksomheder i Danmark og udlandet, store som små, med at omstille sig til bæredygtighed gennem bedre design.
Hun har også været mentor for tusindvis af studerende og var medvirkende til at øge fokus på bæredygtighed på DTU’s uddannelsesretning Design og Innovation.
Forklar, simulér og forebyg
De potentielle bæredygtighedsfordele ved nye innovationer vil aldrig blive realiseret, medmindre de utilsigtede konsekvenser forhindres tidligt i designfasen i udviklingen af nye produkter, teknologier og systemer, forklarer hun.
Reboundless-projektets fokus er at afbøde reboundeffekter på tværs af fire samfundsmæssige behov: bolig, ernæring, forbrugsvarer og transport. Tilsammen står de fire kategorier nemlig for ¾ af klodens samlede CO2-udledning.
“Ud over simuleringsmodeller, der effektivt kan estimere reboundeffekter, kræver forebyggelsen af dem et paradigmeskift inden for design,” siger Daniela Pigosso.
Tekst: Nasrin Bille
Se Daniela Pigossos festforelæsning ved prisuddelingen
Dyk ned i prisvinderens forskning i videoen nedenfor – eller find flere highlights fra prisuddelingen.