De danske søer er i en elendig forfatning. To tredjedele af dem lever ikke op til EU’s minimumskrav til et rimeligt vandmiljø. Årsagen er årtiers, sine steder århundreders misrøgt i form af udledning af urenset spildevand samt næringsstoffer fra landbruget. En uklar sø udsender dobbelt så mange drivhusgasser som en sund og klar sø – så der er også en klimaeffekt. På den anden side er fosfor en begrænset ressource: Der er fosforminer i Kina, Rusland, USA og Marokko, og når minerne om et par generationer tømmes, så må produktionen af kunstgødning indstilles – der er ikke nogen erstatning for fosfor.
I dette projekt udvælges en enkelt sø, Ormstrup Sø, som første testobjekt, og det nødvendige fysisk/kemiske, mikrobiologiske og makrobiologiske datagrundlag etableres. Vi skal vide, hvor fosforen gemmer sig, og på hvilken form; hvordan har søens historie været; hvor meget sediment (bundslam) skal vi tage op; kan vi bruge sedimentet som jordforbedring; hvordan reagerer fiskene på opfiskning og sedimentfjernelse; og hvad betyder det for samfundet som sådan, at en sø går fra beskidt til ren tilstand og meget andet.
Fosfor i Ormstrup Sø
Vi henvendte os først til Silkeborg kommune og foreslog Lyngsø, men kommunen henviste os til Aarhus Universitet, der i stedet pegede på Ormstrup Sø, som pga. sin massive fosforbelastning er et optimalt testobjekt.
De rutiner og det måleudstyr, som vi anvender og udvikler ved Ormstrup Sø kan vi overføre til andre søer i lokalområdet, og her er Viborg-søerne oplagte næste kandidater.
Flere universiteter ombord
Poul Due Jensens Fond har taget nye metoder i brug for at få projektet i gang. Normalvis styrker vi specifikke forskningsmiljøer på ét universitet ad gangen, men i dette tilfælde har vi defineret et problem og bedt flere partnere om at arbejde sammen.
Fire universiteter pr. 1. januar 2021 involveret i projektet, nemlig:
- DTU: Institut for Akvatiske Ressourcer (DTU Aqua), ledet af lektor Christian Skov (makroøkologi, fiskeøkologi)
- SDU: Biologisk Institut, ledet af lektor Kasper Reitzel (projektledelse, fosforekspertise)
- AU: Institut for Bioscience, ledet af seniorforskerMartin Søndergaard (fysiske og kemiske processer i søer) samt professor Dennis Trolle (modellering)
- KU: Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, ledet af professor Søren Bøye Olsen (samfundsøkonomisk modellering af søerne, indgrebene og konsekvenserne)
Projektet er et søsterprojekt til “Cirkulær Fosforgenindvinding (RePair)”.