Konflikter om adgang til ressourcer mellem forskellige befolkningsgrupper går helt tilbage til de første mennesker. I det vestlige Tanzania er problemstillingen mere aktuel end nogensinde, eftersom flygtningelejren Nyarugusu er omkranset af massevis af små, fattige landsbysamfund som dagligt må kæmpe for at få enderne til at nå sammen.
Det er efterhånden absurd at tale om flygtningelejre som noget midlertidigt, set i lyset af virkeligheden i Nyarugusu, hvor over 250.000 fordrevne congolesere og burundiere lever i en lejr, som har vokset i størrelse fra det føste telt blev slået op. Siden 2015 er Nyarugusu næsten fordoblet i størrelse på grund af politisk ustabilitet i Burundi, som har fået tusinder til at flygte over grænsen fra Burundi og ind i Tanzania. Alene i 2015 ankom der 122.000 burundiske flygtninge i det vestlige Tanzania, og mange af disse blev sendt til Nyarugusu hvor de sluttede sig til de 80.000 congolesere, som havde boet der i over 20 år.
- Sammen med Water Mission bygger vi verdens største soldrevne vandværk i Nyarugusu-flygtningelejren.
Nyarugusu 2.0: Rent vand til nabolandsbyerne
Will Furlong fra Water Mission Tanzania forklarer at det er et logisk næste skridt at række ud til nabolandsbyerne, når der er en så ulige fordeling af ressourcer mellem lejren og de omkringliggende landsbysamfund:
Water Mission tog bekymringerne op med Fonden i 2017, og det resulterede i en straksbevilling på USD 940.000 grant til at bygge soldrevne vandsystemer i så mange landsbyer som muligt og en langsigtet strategi om at nå ud med bæredygtige drikkevandsløsninger til alle nabolandsbyerne på sigt.
I juni 2019 har vi yderligere bevilget USD 1,3M til at etablere udvidet opfølgning i de seks landsbyer som har fået vandsystemer i fase 1 og til at nå ud til yderligere otte landsbyer i området uden for lejren.