I de viborgensiske boligområder Houlkær, Ellekonebakken og Karup Kølvrå oplever mange familier at have svære og sammensatte problemer, hvor flere har sager forskellige steder i kommunen.
En styrket boligsocial indsats skal fremme kontakten mellem familierne og velfærds- og fritidstilbud ved at etablere tværfaglige netværk på tværs af kommunen og boligorganisationerne, så familierne får den bedste og mest helhedsorienteret støtte.
“Vi kan se, at mange kommuner har svært ved at håndtere borgere og familier med komplekse problemer i den normale struktur. Med denne indsats bryder vi strukturen og arbejder på tværs både internt i kommunen og sammen med andre. Med udgangspunkt i familiernes bopæl, rykker vi tættere på dem, og laver en samlet plan,” siger Søren Aakjær, direktør i Viborg Kommune og formand for den boligsociale helhedsplans bestyrelse, Viborg.
Formålet er at etablere tværfaglige teams, der skal opbygge relationer til områdernes beboere og lokalsamfund samt sagsbehandle og træffe myndighedsbeslutninger. Det vil lette byrden for borgeren, da én enkelt medarbejder bliver indgangen til systemet og hjælper med at koordinere de mange tilbud.
Skal styrke borgerens livschancer
Målene med indsatsen er at øge beboernes beskæftigelsesgrad og mindske skolefraværet blandt børnene i familierne. Indsatsen skal være med til at øge familiernes trivsel og styrke borgerens livschancer.
- Hør fra medarbejdernes egen mund, hvordan indsatsen foregår i boligområderne i dette indslag fra P4 Morgen Midt & Vest (fra 02:41:41)
Derudover skal indsatsen være med til at styrke sammenhængskraften og medborgerskabet i områderne, så den positive forandring gøres permanent i boligområderne.
”Vi ved, at uddannelse og beskæftigelse har en stor betydning for den enkeltes livskvalitet og fremtidige muligheder. Samtidig er der store samfundsøkonomiske gevinster at hente. Ved hjælp af en social effektinvestering gives kommunerne et større økonomisk spillerum til at tænke i nye baner, som i dette tilfælde kan være med til at styrke flere borgeres muligheder for et bedre liv, og som sætter et positivt samfundsøkonomisk aftryk,” siger Camilla Bjerre Damgaard, fondschef i Den Sociale Investeringsfond.
Bredt samarbejde skal skabe varig forandring
Indsatsen er en del af en social effektinvestering, hvor Den Sociale Investeringsfond (DSI) med penge fra Poul Due Jensens Fond og Landsbyggefonden finansierer indsatsen. Kommunen betaler investeringen tilbage, hvis der opnås de ønskede resultater, der både giver gevinst for den enkelte familie og for kommunens budgetter. En del af midlerne geninvesteres i det lokale boligsociale samarbejde. Modellen er med til at styrke kommunernes mulighed for at afprøve nye løsninger sammen med boligorganisationerne og civilsamfundet.
“Vi er meget optagede af at udvikle løsninger på komplekse udfordringer i vores velfærdssamfund og vores byer. Derfor er vi rigtig glade for det brede samarbejde i Viborg, som vi har stor tiltro til vil skabe varig forandring. Den sociale effektinvestering er nu sat i gang, så vi styrker tilknytningen til arbejdsmarkedet og trivslen i boligområderne. Det er vi stolte af,” siger Aviaja Julie Sigsgaard, afdelingschef i Landsbyggefonden.