I september 2011 blev det første af 6 community vandsystemer nær Pekanbaru på Sumatra overdraget til lokalsamfundet. Disse seks projekter blev siden til den første fase af programmet Rent Vand til Sydøstasien. I dag arbejder Waha Mitra (Water Mission Indonesien) og Poul Due Jensens Fond fortsat for at sikre rent drikkevand til isolerede landsbysamfund i det enorme land.
I 2010 donerede fonden 4 millioner DKK til programmets tre første faser:
- Fase I: 6 lokalsamfund i Pekanbaru, Sumatra, Indonesien
- Fase II: 13 lokalsamfund i Sulawesi, Nordsumatra og Lampung, Indonesien
- Fase III: 5 lokalsamfund i Cambodia
I 2013 donerede fonden yderligere 4.5 millioner DKK til 24 nye vandsystemer:
- Fase IV: 20 lokalsamfund i Indonesien
- Fase V: 4 lokalsamfund i Cambodia
Indtil videre har Rent Vand til Sydøstasien implementeret en række succesfulde vandprojekter, som kan skaleres og i øvrigt har vist sig at være socialt og økonomisk bæredygtige. Programmet har givet over 300.000 mennesker adgang til rent og sikkert drikkevand, og derudover har det bidraget med vigtig læring omkring arbejdet med at nå ud til ekstremt isolerede lokalsamfund.
Naturfagsmarathon 2018
Landsbyen Siantar Naipospos er et af de lokalsamfund som vi arbejder med. Børnene var med i en Naturfags
Næste skridt
I 2017 afsatte fonden 4,8 millioner DKK til at nå ud til endnu flere isolerede samfund i Nordsumatra. Succesen fra tidligere projekter giver en naturlig basis for at gå videre ad den vej vi allerede har trådt sammen, og med et kompetent hold af erfarne og dygtige medarbejdere i Indonesien er Waha Mitra godt placeret i forhold til at implementere vandprojekter i Indonesiens mest isolerede områder og samtidig forfine og udvikle vores tilgang til arbejdet.
- Fra 2018-2020 satser vi på at nå ud til 15-20,000 Indonesere i 9-11 lokalsamfund med bæredygtig adgang til rent drikkevand.
Arbejdet bygger på Waha Mitras best-practice tilgang til at arbejde med små lokalsamfund, som blev udviklet under de første faser af programmet. Hvert vandprojekt følger en gennemprøvet implementeringsmodel, som mobiliserer lokalsamfundets beboere og inddrager dem i blandt andet hygiejne- og sundhedsundervisning samt deres rolle i forhold til projektets langsigtede bæredygtighed. Derudover sikrer vi også at projektet monitoreres og støttes længe efter vi har forladt lokalsamfundet.
Terima kasih Kami untuk @PDJF_dk & @water_mission. Akhirnya masyarakat terutama anak-anak di desa Sibongkare, Papande, dan Siantar Naipospos sudah mendapatkan akses air sehat di daerah mereka, Semoga semakin banyak daerah yang dapat dibantu di waktu selanjutnya #waterbuilds pic.twitter.com/2GPNy9dDez
— Waha Mitra Indonesia (@waha_mitra) 26 February 2019
Torhonas, Nordsumatra
Regionerne Nordsumatra og Timor har nogle af Indonesiens højeste koncentrationer af mennesker som lever i ekstrem fattigdom. Human Development Index beskriver Indonesiens befolkning som “38,7% working poor “(indkomst = $3.10/dag). Mange afsidesliggende samfund lever fra hånden og i munden, og de må blandt andet også hente drikkevand med håndkraft, fx fra en håndgravet brønd eller søer og vandløb. Den slags vand er af dårlig kvalitet. Dette var også tilfældet i Torhonas, hvor 350 familier (1760 personer) bor i et isoleret og bakket regnskovsområde. Før vi kom til Torhonas, måtte kvinder og børn gå ca. 400 meter ned til en kilde og derefter bære vandet op ad en mudret sti til landsbyen. Vand, som vel at mærke ikke var sikkert at drikke. I dag har Torhonas adgang til rent vand i landsbyen.
At nå ud til Torhonas var ikke helt let. Der fx var ingen leverandører som var villige til at levere udstyr til landsbyen. Waha Mitra klarede logistikken selv, og det tog 24 ture frem og tilbage ad en snoet, mudret bjergvej for at få alle tanke, rør og andet udstyr til landsbyen. Hver tur var kun på 18 kilometer, men det tog mellem 3-5 timer at komme frem hver gang.